zaraangelique

IL NEIGE!

Kategori: Allmänt







Exakt kvart före 9 i morse slogs alla dörrar upp i alla sex rum som om högste befälhavaren skulle ha stått med klockan utanför. Det var totalt kaos i köket och alla sprang med mat i munnen samtidigt som man klädde på sig. Alla barnen sprang glada till skolan i haglande väder utom jag som for och fotograferade sacrum. Men goda nyheter, inga brytna ben! Det är bara muskelfästena och ena sätesmuskeln som är kind of krossade. 
 
Och det har snöat! Inte mycket men några centimeter rikare är vi! Hoppas att det håller sig på minussidan resten av veckan, för imorgon flyttar vi till en hytta för helgen där vi förhoppningsvis kan skida.
 
Ha'de!
 
 

TORSKAT

Kategori: Allmänt











 
Igår försökte vi oss på fiskelycka, förgäves. Vi får nog stå och frysa några månader till för torsken. Men roligt var det ändå!
Idag har jag varit till läkaren och imorgon väntar röntgen. För att vara på den säkra sidan, eftersom jag har svårt att sitta still. 

DAGENS VÄDER

Kategori: Allmänt




 
Idag när jag gick till skolan var det verkligen vår i luften. Gubben framför mig tog jackan i handen och visslade vidare, barnen och fåglarna kvittrade enerkiskt i kör medan isen smalt i solen och långsamt rann nerför backen. Sedan då på några minuter svängde det om till årets höststorm och regnet piskade mot fönsterrutorna i skolan. Men vi åt chokladkaka på lektionen, fråga inte varför för det vet jag inte.
 

AURORA BOREALIS

Kategori: Allmänt




















Vi hade det rätt så mysigt inatt under fullmånen med skiftande klar himmel. I år är solens aktivitet högst av vad den är på ca 11 år vilket ger oss fantastiska norrskens himmlar. Vi såg redan norrskenet från vår balkong tidigare på kvällen och bestämde oss för att fly gatubelysningen och högre upp på jakt efter de fladrande solvindarna. På grund av fullmånen såg vi endast svaga sken men lyckliga var vi endå. För några var det första gången och stunden när alla bara tystnar och blickar upp mot den gröna skimrande himmlen är helt fantastisk. Det är så overkligt, som om någon skepnad målade sig fram i otrolig fart. Det var för svagt för att vi skulle höra några ljud, men med lite tur får vi även höra det och kanske se några andra färger på gardinerna.

Fredagstura

Kategori: Allmänt


Vi hade inget mål men ordentligt med frisk luft skulle vi få. Jag, Léo och Adrien.


Sen var vi bara två när sjuklingen inte vill gå.















I månens sken vi vandrade på våra ben. Ca 4,5h och närmare 25km. 

Nog är jag grym på att rimma även fast det är dimma. Höhö. Nej, jag var helt slut efter denna tur och en veckas stilla sittas. Det är konstigt hur man sover som ett barn efter att man vädrat sig. Och alla vet hur skönt det är med vädrade täcken. Det är nånting med det här vädret. 

TILL FARMOR

Kategori: Allmänt

 











Staden och gatorna i Molde. Här en trevlig garagevägg.
 






Vid vattnet glider färjorna förbi.








På vägen till skolan kan man njuta av dessa vyer. Sista bilden här är tagen från skolan. Hamnen i väster.


Här är Moldes Östra hamn.


Många olika länder i ett fotbollslag. Bland annat Peru(tummen upp), Tyskland(ljusblå), Spanien(orange), Frankrike(mellan peru och spanien) och jag sitter ner med min norska vän Maria.




Panoramavyn från vår senaste tur ovanför grottan Trollkyrkja. 
 
Jag lever och mår bra, äter alla pojkar ur huset och njuter av solen! Ja, vi har då ingen snö men vi har haft en helt molnfri himmel i snart över två veckor med minusgraderna på stadiga sex! 

Ha'de! KLEM

Titta Zelda!

Kategori: Allmänt



En kompis för dig kanske? Minsta vännen jag sett hittils i Molde, som hoppade i famnen på mig när 3-åriga matte var ut och rastade lillen här om kvällen. Och ja, idag har lyckats ta mig längre än till kylskåpet! Det var då en utmaning att planera rutten mellan kylskåpet och wc:n för att slippa ta för många steg.

KLÅPET

Kategori: Allmänt







Veckan hittils har varit både bra och dålig. Bra för att det har varit 10 NOK marknader i många matbutiker och vi har kockat les crêpes på franska och ätit godaste frukosten varje dag. Hade också många skypedejter igår och fick lite dryyft hem. 
 
Dåligt för att jag inte har fått någonting gjort i skolan fast jag suttit där i bibban hela gårdagen. Och det värsta, jag skulle visa hur stark jag var i går och drog upp mig i en hävstång..två gick bra och tre gick bra men sedan tog jag i för hårt och hela skiten kom ner i backen inklusive jag. Stengolvet tog emot min för stora svanskota först följt av bakhuvudet. Allt svartnade och jag trodde jag var död. Vilket klåp alltså! In med burana och på med korvpaket ur frysen. Jag trodde aldrig jag skulle stiga upp ur sängen idag, men jag kommer nog att överleva. Det var inte första gången svansen fick stryk. Däremot kommer jag nog aldrig att testa min armstyrka på det viset mer. 

Klätteraporna på tur.

Kategori: Allmänt





















































 
Dessa bilder då från i söndags, turen med mina pojkar till Trollkyrkja! En del bilder är fotade av min klättrande vän Michal (de bilder som jag själv är med på). Enjoy!
 
 
 

W-E.

Kategori: Allmänt



 



Unbelievable! I'm speachless when it comes to this weekend and day! I Love this place!! 

Nu är jag trött, tröttare och röd som en solbränd kyckling. Redan i torsdags började vi värma upp med 2h handboll-rugby, innebandy och futsal. Därmed blev det över 4h svett för mig den dagen. I fredas sparka vi också  runt bollen i idrottshallen. Lördag var gameday och Erasmus Eagels och The Mighty Sledgehummers were fit for fight! Motståndet var väl i top Molde liga level, så det gick väl sådär. Fyra matcher för mig och Erasmus Eagels varav vi lyckades fixa en. Men jag är nöjd med vår insats och jag fick springa livet av mig. Idag är jag alla färger och sår som en sågbock. Vi fortsatte kvällen med after show party i vår "grotta"(=källaren) och sedan Kompaniet(=Fone). Väldigt lyckad kväll! 

Idag steg vi motvilligt upp och drog ut på tur mot Trollkyrkja. Vi klättrade i närmare 5 h i strålande sol. Vi såg sex örnar segla runt toppen på det närmare 1km höga berget. Och jag var så arg på mig själv när jag inte tog med kameran (endast telefonkamera). Trollkyrkja är en 70 meter lång grotta. So awesome! Jag ska lägga upp mer bilder när jag hinner. 

Tusenårsvarden.

Kategori: Allmänt

 

Idag hade vi ännu en strålande dag, så jag drog på tur upp till "Moldemarka". 


Dit upp på högsta kullen ska jag. 


Jag föjlde min forna jaktinstinkt och snusade efter renarna/hjortarna upp mot fjällen. Förstår inte hur de kommer upp med sina hårda hovar på dessa isväggar(bilderna ljuger!!!) Det verkar inte vara något problem för de norska gammelgubbarna heller, om ni ser gubben på bilden som på skidor rände ner för väggen jag bokstavligen klättrade uppför som att det vore världens fjantigaste backe. 


Ett "isfall" ovanför Skihytta. Do you see me? 










Efter 1 timme och 4,5 km uppför var jag uppe på Tusenårsvarden. Sen var det bara nerför då, inte lika roligt.



Bästa sättet att ta sig nerför var att sätta sig på rumpan. 

Småfolkets utsikt. Helt okej! 
 

Sarus, ja hitta jobb åt dej!

Kategori: Allmänt



 
Kanske minsta Plantagen ever, men helt klart på högst höjd! ;)

Häj!

Kategori: Allmänt

 




Jag undrar om det finns någon annan skola i världen som får njuta av denna utsikt. Påriktigt, hur ska man kunna koncentrera sig på lektion!? Vi hade mest information igår om hur allt fungerar i skolan. Norskatimmen blev inställd eftersom läraren aldrig dök upp. Bra början på den! Haha. Idag har jag min första riktiga lektion i "Idrettens organisering og ledelse". Förhoppningsvis kommer jag att förstå åtminstone var femte mening. Men örat har nog börjat vänja sig, så det blir kul med ett till språk i fickan. 



Haha, jag ska inte skriva var jag sitter.. den här för dig Jack Kakk.



Igår kväll hade vi "lära känna varann kväll", vilken nog var den roligaste kvällen på länge! Jag har ännu ont i magen av alla skrattsalvor. Vi lekte bland annat "Havet stormar" (bild) och "flugusmetton" som vi kallar de i Österbotten.





Sara på kvälls och morgontur i Molde och Romsdal.

Thank you for your attention!
Ha'de!
 

Varden

Kategori: Allmänt

 
 
 











 
Bakom oss stiger Varden upp i skyn, berget är bara 400 meter högt men det är lite andra utsikter än från Öjberget iallafall. Och detta är bara början! Här snackar vi kunnon pulkabacka! Uppifrån kan man se alla 222 bergstoppar runt fjorden. En man har bestigit alla toppar. Jag tänkte jag skulle bli första kvinna. När det finns snö är vägen upp hit preparerad som skidspår och även runt berget finns många olika spår tom med belysning! Så some SNÖ tack! Idag skulle vi ha behövt skrinnskor. Jag säger bara Wow för utsikten.

Sunday morning.

Kategori: Allmänt

 







Här nedanför i backen bor vår postlåda, så ni vet bara vart ni ska skicka alla kärleksbrev.


Idag är det strålande sol än en gång! Bara folk börjar vakna till liv så ska vi vandra upp på berget bakom oss. Jag kunde inte hålla mig så jag har redan varit på morgontur halvägs upp i en backhopparbacke. 

I går kväll var det party i vår lägenhet och man fick se alla människor som bor här. Jag ser såå framemot alla aktiviteter och evanemang här! Nästa vecka är det fotbollsturnering och om tre veckor ska vi bo en helg i en kabin på ett fjäll! Hur nice låter inte de!

Molde

Kategori: Allmänt



 














Här e helt underbar natur och vädret kunde inte vara bättre en lördag som denna. Men här finns INGEN snö!! Den har regnat bort :( Men den kommer nog tillbaka hoppas vi! De som har sett vörå internat (inte det nya dock) vet hur jag bor. Kök o dusch delar jag med bland annat tyskar och fransmänn. Maten är så j*vla dyr, så det lär nog bli gröt och makaroner bra många gånger. Men man behöver bara titta ut genom fönstret så är själen helad. Haha.  Bilderna är tagna bland annat från min morgontur på jakt efter frukost, så det är telefonbilder.


On the Road.

Kategori: Allmänt

 
Nu borde stora fågeln med oss på sin rygg flyga över till landet i väst. Här då, 4 par skidor + 3 par stavar + nödvändiga vallor som äckligt klister och Malins grymma cikel, 7 par skor, kalaskaliise, meducin, kläder i alla former och skolmaterial och papper. Jag måste säga att jag är förvånad själv hur mycket man (Jack) kan få nertryckt i en rinkka och i en vöråväska. Dock är detta bara för vinterföre, vår och sommarkollektionen kommer om ca 2 månader ;)
 
Tyngst är nog att lämna dessa rakabajsare och alla nära och kära, men vi syns i sommar och ni vet att ni e jättemegavälkommna att hälsa på!!
 
 












 
 
Ha de bäst alla mina pruppur! // Sara
Ps. Jag ska försöka hålla bloggen uppdaterad under utbytet, men med hänsyn till nätverk och krångel! ;)

Säg mig, vad tar man med sig?

Kategori: Allmänt

Barcelona våren 2012. Försök räkna hundarna! 
 
Vad prioriter man när man ska leva i alla väder i sex månader och endast kan packa två väskor och en skidpåse? Det kommer högst antagligen vara både minus 20 och plus 20. Med all denna nya teknik i världen, varför har ingen kommit på den där knäppa-i-fingrarna-byta-plats-funktionen. Men det kunde vara värre.